:: visa game – tekintettánc

Tegnap este modern táncelőadásoztam a kolozsvári Tranzit házban. A résztvevők kipróbálhatták, hogyan reagálnak akkor, ha egy meztelen ember a szemükbe néz, miközben további tíz őket bámulja.

Cosmin Manolescuval, a darab kitalálójával beszélgettem a konceptről, a közönségről és a sikerről. Az előadás ma még megtekinthető a Tranzit házban (Baritiu 16 szám, Kolozsvár) 18 és 21 órától.

:: ötlet

A közönséget egy más típusú előadásba bevonni, amit ő maga épít. Mindenki kap egy CD-lejátszót, kiválaszthatja saját zenéjét, ezzel már meghatározza azt, hogy milyen előadásban vesz részt. Ugyanakkor a térben is hallatszik egy alapzene, ha a résztvevő lemond arról, hogy ő válasszon zenét, hallgathatja ezt. A hangzásvilágot Vlaicu Golcea állította össze, erre épül mintegy utolsó fázisként Luiza Zan live hozzájárulása.

Témaként a magányosságot és az őszinteséget említeném. Összekötőelem a tekintet, az egymásra figyelés, az egymás nézése. A tekintet az előadásba lépéstől a kilépésig alkotóeleme az előadásnak. Minket néznek, és mi nézzük a résztvevőket.

:: közönség

Nem tudom, fontos-e a közönség reakciója. Számunkra az fontos, hogy tanúi és ugyanakkor részesei legyenek egy koreográfiának, és persze ha lehet, maradjanak is valamivel, szégyellje magát, féljen vagy örüljön, teljesen mindegy. Ha ez megtörténik akkor azt jelenti, működött az előadás.

Ezért lemondtunk a tapsról, a nézőt gyakorlatilag kiutasítjuk a teremből, nincs meg az a lehetősége, hogy tapsolás során emocionálisan kiüresedjen. Szándékunk, hogy az előadás során kapott töltetet – bármi legyen is az – továbbvigye és reflektáljon rá.

:: siker

Bármilyen viszonyt létrehozni a résztvevőkkel, akkor már megnyertük az előadást. A reakciók nagyon változatosak, elsősorban a résztvevőtől függ, mennyire tud belépni a játékba, hogyan viszonyul az előadáshoz és a többi részvevőhöz.

Valójában a résztvevők akár akaratukon kívül is előadókká változnak. Amikor mi valakit figyelünk, a többi résztvevő tekintete is ráirányul, és az előadást az pörgeti tovább, ahogyan lereagálja a mi, illetve a többi résztvevő tekintetét.

[soós]

Megjegyzések lezárva.