Tripla retró


Kass János készítette

1975-ben jelent magyarul Madame de Lafayette kisregénye, a Cléves hercegnő (magyar helikon). Véletlenül akadt a kezembe. Egy olyan kor könyve, amikor a gáláns kaocsolatok nyiltan voltak a nagypolitikát befolyásoló intézmények. Egy olyan időszakban adták közre magyarul, amikor a politikától semmi sem állt távolabb, mint a gáláns kapcsolatok bevállalása.

A illusztrációkat Kass János készítette (hetvenes évek), a szöveget Madame de Lafayette (1678-ban jelent meg először). Ő hölgy a maga során XIV. Lajos udvarában élt, a történet a kopottabb ám regényében varázslatosabbnak feltűntetett II. Henrik udvarában játszódik. Egy csomó sík tehát. Tripla retró. Illusztáció a könyből és némi szövegminta.

Belépett a lakba, és épp elmerült szépségében, amikor látta, hogy a fasoron át Cléves herceg és a hercegnő közeledik nagyszámú személyzet kíséretében. Mivel nem gondolt Cléves úr jelenlétére, akit a királynál hagyott, első meglepetésében elrejtőzött: a kertre nyíló szolbába ment, hogy onnan aztán az erdőbe jusson. De látva, hogy Madame de Cléves és férje a lak elé ül, a szolgák meg a parkban maradnak és, hogy csak a hercegi pár előtt juthatna ki az erdőbe, nem tudott ellenálni a vágynak, hogy láthassa a hercegnőt, sem pedig kíváncsiságának, hogy mit beszél férjével, akire féltékenyebb volt minden lehetséges vetélytársánál.

Hallotta, amint Céves úr így szólt a feleségéhez:

– De hát miért is nem akar visszaönni Párizsba? Mi tartja vissza itt vidéken? Egy idő óta szereti a magányt s ez meglep de el is búsít, mivel elválaszt bennünket. Meg aztán szomorúbb is, mint máskor, attól tartok valmi bánata van.

– Nincs semmi bajom – felelte a hölgy kissé zavarodott arccal -, de oly nagy tolongás van az udvarnál, és oly sok ember önnel, hogy testem-lelkem belefáradt s pihenésre vágyódik.

– Az ön korában nincs szükség pihenésre. Sem otthonában, sem az udvarnál nem kell kifárasztania magát, inkább attól kell tartanom, hogy tőlem akar távol maradni.

– Nagyon igazságtan, ha így gondolkodik rólam – felelte a hercegnő egyre növekvő zavarban -, de könyörgök, engdje, hogy itt maradjak. S boldoggá tenne, s örülnék, ha ön is maradna, de egyedül, s nem azzal a temérdek kísérettel, amely úgyszolván sosem hagyja el.

– Ó asszonyom – kiáltott Cléves úr -, látom arcán és szavaiból, hogy egyedül óhajt maradni; hogy miért, azt nem tudom, de nagyon kérem mondja el.

Még sokáig erősködött, de nem bírta beszédre feleségét; s miután védekezése, csak növelte férje kíváncsiságát a hercegnő végül is lesütötte szemét és halgatott; majd egyszerre férjére pillantott és megszólalt:

– Ne kényszerítsen – mondta neki -, hogy bevalljam, amit nem tudok bevallani, bár már többször is megkíséreltem. Csak arra gondoljon, hogy egy fiatalasszony ha uralkodni akar magán, sok kísértés övez az udvarnál.

– Hogy értsem asszonyom! – kiáltott Cléves úr. – Gondolni sem merek erre, nehogy ezzel is megsértsem.

Madame de Cléves nem felelt és hallgatása megerősítette férje gondolatait.

– Nem felel asszonyom, mondta, szóval mégsem tévedtem.

– Igen uram – felelte a hölgy férje lábaihoz vetve magát -, hallja hát vallomásomat, amelyet férj még sohasem hallott; de szándékom és magatartásom ártatlansága erőt ad nekem. Igen, vannak rá okaim, hogy messze kerüljem az udvart, s meneküljek a veszélyektől, amelyek a magam korabeli asszonyokat fenyegetik. (…) Bocsánatáért esedezem, ha elítélnélné érzelmeimet: de legalább a tetteimet soha nem lesz oka elítélni. Gondolja meg, hogy oly érzése kell ehhez a barátságnak és tiszteletnek, aminős sosem éreztek még férjjel szemben: vezessen és szánjon engem, s szeressen, ha még teheti.

– (…) Önnek kell engem szánnia, asszonyom. (…) Ön sokkal méltóbb a csodálatomra, mint bárki más ezen a földön.

ford: szávai nándor

[kelemen] Errors: Thumbnail path invalid ./../wp-content/thumb-cache/d232ff850bbb8aaa52b1f0361c667e59.gifThumbnail path invalid ./../wp-content/thumb-cache/b2a21e7e785624cc47169a53f826821b.gifThumbnail path invalid ./../wp-content/thumb-cache/d256e59cddb21ca48c35e0b5e1559377.gifThumbnail path invalid ./../wp-content/thumb-cache/f7510e9465a7196452e80482ccd48661.gifThumbnail path invalid ./../wp-content/thumb-cache/4015e210e51ef3dff4a17ba0441e644c.gif

Megjegyzések lezárva.