Hamsie

Valamikor augusztusban a román tengerparton. Az adag ára 2,5 RON. Ezért a pénzért egy befőttes üvegből még akár nyakon is öntik fokhagymás, sós-ecetes vízzel. Az utóbbi néhány év legambivalensebb gasztronómiai élményét osztom meg veletek, itt. Ahogy mondani szokás, a legborzasztóbb, hogy az ember élvezi is. Nagyon finom.

9 válasz: “Hamsie”

  1. eSzCsé

    Vama Vechén én is nagyon nézegettem, de sosem mertem kipróbálni. Rakás pucolatlan hal, brrrr.

  2. TSz

    Ez tényleg zseniális. Az egyik kedvenc eledelem. Cinikusan szembenezel vele, es bekapod.

    Dolgok, amelyek csak itt vannak a világon, buszkek kell legyunk ra.

  3. lapte

    Mindamellett ez még közelrõl sem annyira ijesztõ eledel, mint mondjuk a szõrzetétõl hirtelen lángon megfosztott, és csak egészen enyhén grillezett madarászpók. És a bõ olajban, kis nyárson nyolcassával fritírozott miniskorpióknál is sokkal kiadósabbnak látszik.

  4. gB

    nasi gyanánt elropogtatni az igazi! :)

  5. MÁK

    Nem kell a madarászpókig menni. A norvégok állítólag nasiként egy rakörret (áthúzott o, de olyat nem tudtam összeszedni) nevű csemegét fogyasztanak. Az némi két-három hónapig érlelt sózott pisztráng, ami világít a sötétben. Van valakinek róla pontosabb infója?

  6. lapte

    Szerintem abban sincs semmi kivetnivaló – egész északon elõszeretettel fogyasztják (valszeg azért is élnek sokat:) az északi-tengeri pácolt heringet, amit spéci hordókban, nagy mennyiségben hozzáértõ cégek hónapokig érlelnek, és ugyanúgy, mint a nemes bort, sajtot stb., azt is évjárata, színe, íze, illata és állaga alapján értékelik, osztályozzák és értékesítik a feldolgozók felé. Ebbõl aztán mindenik elkészíti a maga millióegy féle képpen ízesített sajátos specialitását, de a lényeg az, hogy pácban érlelt nyers halról van szó. Aki egyszer megkóstolja, az örökre meg is szereti. De ez nem összetévesztendõ, mert nem ugyanaz azzal, amit a fekete-tengeri halászok készítenek!

    A sózott pisztrángról sokat nem tudok, de még van egy jónéhány ilyenszerû csemege, amirõl egyelõre még annyit sem:)

  7. lapte

    Viszont gyanítom, hogy valamit elnézhettél, kedves MÁK, mert a räka (egyes) és räkor (többes) valahogy ilyenformán, hasonlóképpen íródik az összes skand. nyelveken, és szerintem az, amit te említesz, az a sima, ollótlan garnélarák, krevett valamelyik formája lehet, és ezek között tényleg van olyan is, amelyik világít. Ezt már el lehet képzelni sózott formában nasinak is.
    Ennek a csemegének egy rudimentálisabb változatával a román tengerparton is lehetett anno találkozni:). (de valszeg most is)

    De persze tévedhetek, és tényleg lehet valami sózott pisztrang is, amit hasonlóképpen fogyasztanak.

  8. MÁK

    Kösz az infót, Lapte! Erről a krevettről jut eszembe, hogy kaptam egyszer ajándékba valami szárított izlandi rákcsemegét. Ideje lenne megnéznem, nem mászott-e le már a kamrapolcról… :D

  9. operás

    Miért nem lehet Opera böngészővel az egologo blogokban könnyen navigálni egy idő óta? Ha pl. a 177-ik bejegyzést nézem, akkor régebben működött a 176.-ra és a 178-ra mutató link. Ez egy ideje nem működik linkként.