Juan Muñoz – mérhetetlenül kicsi vagy

Képeslap – Muñoz installáció, happyben.

A kiállítóteremben. Ahogy a 27, életnagyságúnál némileg kisebb, azaz 140 cm magas figura körkörösen elhelyezkedik. Olyan, mintha egy olyan belterjes gyűlésbe kerültél volna bele, amihez semi közöd. A szoboregyüttes címe Pláza, Muñoz 1996-ban készítette. A felemás érzést tovább spilázza, hogy a falakon űrfotó-szerű grafikák láthatók. Valahol egy távoli galaxisban csak te nem tudod miről van szó.

A düsseldorfi K21-es gyűjtemény a K20 öccse – a K20 klasszikus modernekre, a K21 kortársakra specializálta magát. Pati hozott minket el ide, őt egy német neodadaista bizonyos Martin Kippenberger életmű-kiállítása hozta lázba. Az épület olyan, mintha egy árkáddal fedett budapesti bérház lenne, hatalmas belső udvarral. A lakások szobái maguk a kiállítótermek. Persze az egész makulátlanul fehér, végig hallatszanak a videoművészeti cuccok hangjai, kicsit szürreális az egész. Az illúzióból elég sok minden visszavesz. Például sehol nem találkoztunk még ilyen teremőrökkel – gyakorlatilag követik a kiállítótermekbe betévedőket.

Aztán időnként feltűnnek 2-3 fős csoportokban a hangosan és fesztelenül beszélgető fiatal juppik, akik valósággal átviharzanak a termeken. Szórakozottan megnézik mi van kiállítva, hozzáérnek a cuccokhoz, bár ezért dorgálás jár, és mennek is tovább. Düsszeldorf a tartomány fővárosa, itt van a pénz, a múzeum haljában pedig egy menő étterem, ahonnan időnként feljönnek a kivácsi juppik.

A napokban Juan Muñoz kiállítás – én túl korán érkeztem, de a fenti szoborcsoportját megnézhettem az állandó kiállításon. Muñoz 2001-ben halt meg 48 évesen. A Madridi Egyetemre járt, aztán még több helyen tanult, nagyon korán nemzetközileg jegyzett művész lett. Halálának évében az Unilever (sic!) támogatásával a Tate Turbine Hall-jában hatalmas, erre a kiállítótérre alkalmazott (150 m hosszú, 35 m magas) installációt hozott létre. Az Unilever sajtóközleménye szerint 150 ezeren voltak kiváncsiak rá.

Az életmű kiállításból. The rooms of my Mind.

[kelemen]

Megjegyzések lezárva.