Kolozsvári művészetis diákok kiállítása

Tavaly a Trazitban volt, az idén a Reményik galériában tart javában az Európai Ifjúsági Napok keretében szervezett, magyar képzőművészetis diákok munkáit tartalmazó tárlat. Az ötlet egyszerűen zseniális, a médiajelenlét is jelentős volt, ha valami, akkor ez az, ami a rendezvénysorozatból meg fog látszani. A tét nyilván az, hogy 2-3 éven belül egy reprezentatív képzőművészetis seregszemlét kapjunk arról, melyek azok a legjobb dolgok, amik az egyetemen történnek.

Ez azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem szabad minőségi kompromisszumokat kötni, az anyag összeállításával profi kurátorokat kell megbízni, és tétet adni a tárlaton való megjelenésnek. Ezek a dolgok láthatóan hiányoztak az idei kiállításon is. Némi csalódást okozott, hogy az idei felhozatal minőségileg is, mennyiségileg is alatta volt a tavalyinak. Annak ellenére, hogy a szervezők atyait-anyait beletettek, a dolog még nem lépett ki önnön keretei közül, nem tudott szakmaivá válni. Enyhítő körülmény, hogy az idei munkákat meg is lehet vásárolni, így nyilvánvalóan azok a dekoratívabb dolgok kerültek be a tárlatba, amelyeknek túl sok közük nem lehet a kortárs művészeti kérdésekhez – így adtak valamiféle tétet a kiállításnak maguk a fiatal művészek. Gazdasági tétet.

De az apró részletek aprofesszionalizmusa egy kellemes mondén esemény szintjére szorítja ezt a széles növekedési bázissal rendelkező fiatal “intézményt”. Nagyon égő volt például az a sok zöldség, amelyet a megnyitón az ügyeletes szakember mondott. Ennyi fesztív közhelynek nem lenne szabad helyt adni egy profi tárlatmegnyitón. Egy másik apróság, hogy a festménycímeket a magyarázó táblákon nem kell idézőjelbe tenni. Ez kekeckedésnek tűnhet, de gondoljunk bele, hogy ha egy narratív festménynek az a címe, hogy Sors, az egészen mást jelent, mintha az lenne a címe, hogy “Sors”.

Nagyon szeretném, ha ez a pár sor nem venné el a lelkes szervezők kedvét a jövő évi kiállítás összehozásától. Ez a story így is rendben van, ez a blogbejgyzés arról szól, hogy legyen sokkal jobb, szakmaibb, színvonalasabb.

[kelemen]

Egy válasz: “Kolozsvári művészetis diákok kiállítása”

  1. KirmaierGabor

    Jo napot!
    Kirmaier Gabor vagyok, Szekelyudvarhelyi diak. Jovo heten, szerdan a Krajcar kavezoban, kolozsvaron kiallitasom lesz. Regota tervezzuk a tulajdonossal, mig aztan osszehoztuk. A gond az hogy kesore szolt es hirtelen jott az egesz. A lenyeg, a problema az, hogy nincs ki megnyissa a kiallitast. Mutatnek kepeket meg megbeszelnenk reszletesebben ha megoldhato.
    tisztelettel,
    Kirmaier Gabor