Álomkép-mixelő kezdőknek és profiknak

A Resolume, amely jelenleg a 2.4-es verziójánál tart, szakavatott kommentek szerint egy a kezdőtől a közép-haladó szintig komolyan vehető VJ-szoftver. Használata nagyon intuitív és igazán kevés tapasztalattal látványos vizuális mixek állíthatók elő általa. Már néhány perces kísérletezgetés után is sikerélményt nyújt.

a próbaverzió letölthető innen
részletes használati útmutató itt

Némi Photoshop, Flash és talán Premiere kultúra ugyan szükséges a képek értelmes mozgásba hozásához, de lehet, hogy tévedek és elég hozzá egy kis ritmusérzék és vizuális affinitás. A lényeg, hogy ha a Photoshop és a hozzá hasonló szoftverek demokratikussá tették a képfeldolgozást, a Resolume és társai általánosan elérhetővé tették a mozgóképek real time vágását, és az így létrejövő képfolyam manipulálását.

A szoft alapelve nagyon egyszerű. Rakjuk mi ki magunk elé egy pultra azokat a mozgó vagy statikus képeket, amelyeket be akarunk vetni. Lehetnek mov, qt, mpg, mpeg vagy swf formátumú mozgóképek vagy bmp, psd, gif, jpg, jpeg, wmf formátumú képek. Szóval ezeket kipakoljuk a pultra, a mozgóképeket egy-egy rekeszbe, ami a statikus képet illeti, akár többet is betehetünk egy rekeszbe, és így a képek egymás után pörögnek majd, akár egy animációban. Egy pulton 20 rekesz van, de kattintással elérhetünk egy másik pultot is, vagy könnyedén lecserélhejük a már kirakott vizuális nyersanyagokat. Saját képek, netről lelopott animációk, filmekből kivágott részletek, speckó erre a célra megvásárolt, vj-animációfejlesztőktől származó nyersanyagok, mobilkamera-felvételek – bármi szóba jöhet. Ha megvan a muníció, már kezdődhet is a mixelés.

3 layer egymás utáni sima átmosása

Különféle módokon egyszerre három képfolyamot moshatunk össze, ez máris mintha sok lenne. A filmek lejátszási ritmusát és irányát beállíthatjuk, a mouse mozgatásával szkreccselhetünk. Ez utóbbi nagyon látványos! A layerekre effekteket tehetünk – sok különféle közül választhatunk. Ha nem cicózunk és hagyjuk, hogy egyszerre három kép is összemosódjon, és minden layerre külön effektet teszünk, az összhatást magát még megpakolhatjuk külön effektekkel, és végül olyan lesz, mint a karácsonyi vacsiból készült moslék. Szóval nem a szoftveren múlik, hogy bebizonyísuk, reménytelenűl rossz vj-k vagyunk.

Élőkép bekeverése, midi-csatlakoztatás, bmp-mérő, shortcut-beállítás, mindez csak néhány az extrák közül. Könnyű elkezdeni, és nagyon messze el lehet jutni a vizuális folyamok architekúrájában. Csak egy projektor kell hozzá, és nagyon jól fel lehet dobni vele a házibulit, vagy épp ellenkezőleg, el lehet rontani mindent.

A szoft, mint az egész VJing erősen kötődik az elektronikus zene szubkultúrához és a közhiedelem szerint a képsorok follewer helyzetben vannak a zenéhez képest. A dolog azért számtalan autonóm alkalmazási lehetőséget is prezentál, VJ Jump segítségével kíséreti jelleggel nagyon jól tudtuk alakalmazni az olyan eklektikus környezetben, mint amilyen az idei Médiabefutó volt. De a legfontosabb civil adottsága a Resolume-nak, hogy aki kipróbálja, néhány órára ismét gyereknek fogja érezni magát.

[kelemen]

Megjegyzések lezárva.