Szeretni bolondulásig

Volt egyszer egy Erdély-imázs ötletveseny.

A következő időszakban, közzéteszek néhány pályamunkát, ezek a Transindexen annak idején már megjelentek ugyan, de nem ilyen felbontásban és nem ilyen képi kontextusban. Meg aztán eltelt 2 év, hm.

Ezek itt például Gozner Gertrud fotóiból készültek.

[kelemen]

15 válasz: “Szeretni bolondulásig”

  1. Aaron Balazs

    az otlet nem rossz, habar nagyon hasonlit Izrael brandingjere. Pontosabban erre:

    link

    a kivitelezessel meg nagyon sok bajom van.Nem technikailag! Hanem magaval az uzenettel… Tenyleg ennyire melankolikusak, tuz nelkuliek lennenek az erdelyi lanyok? Semmi tuzrolpattantsag?, ami a legendak szerint az erdelyi lanyok sajatja…

    Osszegezve. Kisse lapos nekem ez a sorozat… Ha ezzel kellene engem megfogni, hogy mittomen Erdelybe latogassak, hat valoszinu nem tennem meg.

  2. .

    Talán rossz ötlet volt egy nőt megbízni más nők fényképezésére :D

  3. Aaron Balazs

    hat lehet, hogy nem a legjobb otlet, de pl. erdekes megnezni Nan Goldin munkait, arrol, hogy nok is tudnak nokrol jo kepeket csinalni:

    link

    amugy meg Gertrud sem rossz, csak ehhez az erdely imazs “kampanyhoz” talan nem a legmegfelelobbek az o kepei.

    Aa.

  4. cs

    fekete, szurke, voros; temeto, oreg hazak, fiatal ozvegyek – egy erdely-imidzs otletborzeben. ezt nem gondolhatod komolyan.

  5. Jámbor Ferencz

    Nagyon jó! Végre egy tökös művésznő, aki olyan Erdély imázst mutat, amilyen az valójában. Melankólikusak, kiüresedettek vagyunk, ez az! Végre valami nem provinciális. Képzeljék ezek közül bármelyiket az út szélén magenta Székelyföld felirattal.

  6. .

    Ferencz, szerinted kéne változtatni a melankólián, és ha igen, ilyen képekkel :D ?

  7. acs

    nekem tetszik, a kepek azt jelzik, hogy az itteni lanyok szepek, diszkretek, van stilusuk, nem feluletesek – hogy ez meg jelentheti azt is, hogy nem nyugati kover libakkal vagyunk korulveve es nem szexi izraeli csajok lattan nyogunk egyet “holy fuck” ? lehet hogy tul konzervativ, de nekem bejott. az hogy ez igy hany turistat hozna erdelybe, mar szakmai kerdes es ott valoszinuleg elcsuszna a dolog…

  8. Jámbor Ferencz

    Dehogy kell változtatni a melankólián, az egy természetes tudatállapot, semmit sem kell eltakarni. Nem vagyunk már a harmincas-negyvenes évek Németországában, amikor az ilyen fotókat elfajzott művészetnek (entartete kunst) nyilvánítottak volna. Tessék elfogadni, hogy a 21. sz.-ban vagyunk, nyitottak vagyunk mindenre, és ami érték, az érték. Valószínűnek tartom, hogy az itt állomásozó amerikai katonák,- ha ezek a képek egy tömbház oldaláról rájuk tekintenének- nem a fegyverükhöz nyúlnának, hanem máshoz.

  9. lapte

    Mégha a lányok valóban szépek is, és felületeseknek sem tûnnek – mint ahogyan írod, acs, – az egyáltalán nem azt jelenti, hogy sokkal inkább nem magának a fotómûvésznõnek van egy diszkrét, kiforrott stílusa. Viszont az alkotások engem, mint nézõt sem elsõ-, de még másod-, vagy harmadsoron sem a valamiféle imázsalakító hatásukon keresztül fognak meg.

    A képek tetszetõsek, de a kreált, azaz erõltetett és épp ezért hasztalanul is keresett kvázi-összefüggésben, szerintem egyáltalán nem lehetnek mûködõképesek.

  10. Aaron Balazs

    Jambor Ferencz

    elhiszem neked, hogy az amerikai katonak esetleg mas fegyverhez nyulnanak mint ami a kezukben van. Viszont ha jol tudom ez az erdely imazs cucc arrol szolt, hogy csinaljunk/janak a palyazok egy valamilyenfele erdely-brandinget. Na most ez az otlet amit itt lathatunk szerintem azontul, hogy esztetikailag meg dizajn szempontbol rendben van, nem kommunikal semmit, vagy ha kommunikal akkor nem foltetlenul egy olyan kepet ad amivel erdelyt ellehet adni. Hatast esetleg egy nagyon szuk target szegmensben er el, egy olyan szegmensben akik amugy is eljonnek erdelybe, peldaul Kos Karoly epiteszetet tanulmanyozni… Vagyis nagyon keves embernek kommunikal. (na eljutottam oda, hogy leirjam ugyanazt 3 fele keppen, mar en sem kommunikalok rendesen :) )

    ezzel szemben izrael promoja egeszen eredeti modon mutatja be, hogy az Szent Fold…

    esetleg meglehetne fogni valamilyen specifikusan erdelyi/szekely dolgot azt pedig meglepoen talalni… talan ugy jobb lenne a hatas.

    (elnezest, hogy nem irok ekezetekkel, de nincsenek)

  11. Jámbor Ferencz

    Aaron Balazs

    A szép a dologban az, hogy mindkettőnknek igaza van, csak mindketten más szemszögből közelítettük meg a témát. Szerény véleményem szerint, nagyon is humanista oldalról látja a dolgokat a művésznő, aki Erdély passzív, sötét, gyászoló erotikáját ragadta meg, amely nyugodt szomorú, hűséges szerető, de ha felbőszítik, akkor megvadult nőstényoroszlánként támad mindenre ami árthat neki. Ez a Báthory Erzsébetek Erdélye, ez magányos séta egy itteni erdőben, ez a dévai elhagyatott gyerekek tekintete, az Ágnes asszonyok bűnbánata és még sorolhatnám . A misztikus dark szempárok már-már a Gruftie-k világát súrolják, de csöppet sem giccsesek, nem vámpírosak, nem Drakulásak, hanem olyan igazi Transylvano-misztikusak.

  12. pet

    Nagyon erotikusnak találom a lányok fotóit.

    Gondoljatok arra, hogy milyen egy hurrá-optimizmusra épülnek a gügye vakációs képek: van egy fiatal, jóképű, sportos apuka, egy csinibaba anyuka, 1-2 kacarászó gyerek, egy kutya (!). Süt a nap, forró a nyár, haverok, buli, Fanta… Igaz, az emberek jórészét ez meggyőzi. És jééé, tényleg azt kapják, amit a képen láttak (meg tömegnyomort, sok esőt, erdőtüzet, hatóságokkal konfliktusokat). De Gertrúd képei misztikussá teszik Erdély. Itt bármi történhet. Nem ígér, nem csap be.
    Szerintem tudnak ezek a fotók működni. Képzeljétek el sok-sok óriásplakáton. Nagyon erős brand! Óriásplakáton nem igaz, hogy az art képek egy szűk intellektuális rétegnek szólnak!!
    (egy kedvesen mosolygó lányt viszont még betennék a sorozatba)

  13. .

    Egy brand, mely nem igér semmit? Nocsak.

    Ez a szomorkás misztika különben is semmivé foszlik a jóindulatú amatőrizmussal jellemezhető tervezés és a home-made beállítások miatt.

    A képek nem mondanak el semmit a helyszínről, nem érzékelhető a kontextus, nincs történet alákanyarítva és semmi, ami valódi ütős brand-et varázsolna az egészből és megmagyarázná az érthetetlen melankóliát.

    Nem kéne bedőlni a ‘fekete-fehér’ tenyérbemászóan művészieskedő hatásának, meg pár borongós tekintetnek. Szembemenni az idegesítően hurráoptimista trenddel legalább ugyanolyan közhelyes, mintha nem.

  14. Frenky

    Hmmm… ha engem kérdeztek… hát ilyen nőket látva kedvem lett felkerekedni, átmenni és csajozni kicsit Erdélyben. :)

  15. Jámbor Ferencz

    Ajánlanék egy oldalt, hogy milyen szinten lehet grafikákat, fotókat tálalni. Talán egyszer Erdély témában is ilyen dolgokat fogunk itthon látni:
    http://www.graphic-exchange.com/home.html