Telecom Italia Gandhi vs. Gandhi

A Telecom Italia felkérte a Young & Rubicam milánói irodáját, hogy készítsen számára egy 60 mp-es reklámot. Rendezője Spike Lee lett, a digitális részét pedig a világklasszisnak számító Framestore CFC intézte. Szerintem erőltetett az egész. Az alkotás címe Telecom Italia Gandhi és más csúcstech anyagok letölthetők a Framestore CFC honlapjáról, azaz innen.

Reklám ideológiája: milyen csodálatos lett volna, ha Gandhi egy olyan időszakban él, amikor a telecom eszközökkel mindenhova eljuttathatja szeretet-üzenetét.

Persze nem akarok akadékoskodni, jó egy olyan univerzális szellemet, mint Gandhit látni még akkor is, ha az anyag célja egy telecom cég profittermelése. Egy indiai telecom cég valszeg óvatosabban bánt volna Gandhi felhasználásával, de ez itt mellékkörülmény. A dolog inkább azért pikáns, mert Gandhi mélységesen technológia-ellenes volt. Számomra pont az az igazán érdekes ebben az atipikus forradalmárban, hogyan százmilliók számára volt élő legenda, olyanok számára, akik nem vagy alig tudtak médiához hozzájutni.

Kezembe került Romain Rolland kicsit nyálas, régies fordítású de nem érdektelen Gandhi életrajza. Idézek:

A modern civilizáció szíve a Gép. Ez a szörnyeteg Bálvány. El kell vetni. Gandhi leghőbb vágya az volna, hogy a modern géprendszert kitépjék Indiából. A szabad Indiánál, amely azonban örökli az angol géprendszert, még inkább szeretné, ha India rabszolgája maradna az angol piacnak.

“Jobb megvásárolni a manchesteri szövetet, mint manchesteri gyárat állítani fel Indiában. Egy hindú Rockefeller nem érne többet a másiknál. A géprendszer nagy bűn, szolgaságba dönti a népeket… És a pénz méreg, éppen, mint a nemi bűn.”

De hát, kérdezik a modern eszméknek meghódolt hinduk, mi lesz Indiából vasutak, villanyosok, nagy ipar nélkül? Hát nem volt meg az előtt is? – feleli Gandhi. “Évezredek óta fennáll India,, megingadhatatlanul, egyedül, a birodalmak változó hullámzása között. Minden egyéb elmúlt. India évezredek óta meg tudta hódítani az önuralmat és a boldogság tudományát. Ebben nincs mit tanulnia másoktól. Nem akarta a nagy városok géprendszerét. (…) Vissza kell térnünk az ősi egyszerűséghez.”

[kelemen]

P.S. Aman nevű indiai újságíró haverem válasza arra a kérdésre, hogy Indiában lehetne-e Gandhi reklámhős:
no, i dont think Gandhi has ever been used in a commercial in india. it would simply be too controversial.. however i am not completely sure. gandhi has been used on postage stamps etc, but i dont think his image has ever been commmerically exploited. (6.3.2006)

Megjegyzések lezárva.