Olasz tripp. Pordenone és környéke.

Pordenone kisebb, mint Sepsiszentgyörgy, kicsit nagyobb, mint Udvarhely. Kényelmes 50 ezres városka. Kényelmes lifestyleban, egy órára az Adria, vagy másik irányba egy órára az Alpok. Ha elmész a hegyi kilátóra tiszta időben, távol, a messzeségben látszik a tenger. Pordenone kényelmes vizuálisan is. Kellemes vizipark, velencei stílusú palotákkal övezett kedveske sétálóutca márkázott butikokkal, moderált giccsszintű szuvenírboltokkal. Esténként szabadtéri mozi, ők úgy hívják: csillagok alatti mozi. Pordenoneban nincs egyetem, de van lokális filmfesztivál és erős ipar, gyártósora van itt az Electroluxnak is. Fél órára Aviano, az amcsi légibázis, ahonnan nagy mennyiségű vasat exportáltak a közelkeleti hárci mezőkre.

Pordenone egyik alvóvároskájában laktunk. Szomszédunk egy kis magánbirtok kedvtelésből csacsikat tartó öregúrral, akinek pajtájában a csacsikon kívül feltételezhetően olyan lények is tanyáznak, amelyekről csak a meseirodalom számol be. Az utca másik végén a pék, aki olivabogyós kenyérkét és saját maga előállította fagyit is árul. Többször is voltam ebben a boltocskában, mindig gyanakvással, mert nem hittem, hogy sarki fűszeresnek lenni tényleg ennyire meghitt foglalkozás. A fekete csokis fagyit nem kellett volna megkóstolni, mert már egy dózis is elegendő a függőséghez. Itt, Pordenone alvóvárosában láttam először olyan felsőközéposztálybeli villát, mint amilyeneket a Polip című sorozatban, gyerekkoromban. Kis erdő vette körül, nem volt nagy, nem volt kicsi, nem volt hivalkozó de puritán sem. Az olaszoknak remek érzékük van az árnyalatokhoz, az hiszem.

A tengerre este érünk ki. Caorle a családosoknak van kitalálva. Itt próbálom ki első bevetésen az első fényképezőgépem. Mindössze egy kép sikerült valamennyire, ezen az a kis tengerparti templomocska vehető ki, ahova bizony mégsem szabad bemenni nyári neglizsébe.

Pordenone környékén, mélyen a hegyek között két figyelemreméltó falucska rejtőzik: Erto és Casso. Úgy tűnt mindkét falucska sorsát megpecsételte a 60-as évek elei Vajont-tragédia. Az történt, hogy két meredek hegy közé gátat épített az energia társaság, amelynek egyik oldala egy kellemes őszi estén beomlott, pontosabban hatalmas erővel bezuhant. Pár mellékelt képen látni a kopasz hegyoldalt, ahonnan a duzzadó gátba csúszott az erdő.

Ennek következtében pillanatok alatt öt falut részlegesen vagy teljes egészében sártengerré vált. A falucskák túlélőit kiköltöztették. Ertoba és Cassoba mostanában tér vissza az élet. Üres és belakott házak váltják egymást, az egésznek nagyon különös a hangulata. Amikor Cassoban jártunk, a lakatlan házakban környékbeli amatőr művészek állítottak ki.

Végezetül három tipp arra, hogyan sérts meg egy olasz pincért: 1. kérj kecsapot a pizzára, 2. tölts kólát a borba, vagy 3. kérdezd meg, nem tartanak-e három az egyben kávét.

2 válasz: “Olasz tripp. Pordenone és környéke.”

  1. .

    Nem hiszem el, hogy kecsapot kértél Olaszországban a pizzára (vagy úgy általában :D )

  2. Anna

    Mi is szeretnén családostól elmenni egy ilyen helyre, hol lehet kapni közepes árban szállást 3 főnek?