Politikai design

politikai design

A romániai magyaroknak különös gyengéjük a tábla állítás-avatás. A szimbolikus térfoglalás tiszteletreméltó intézmény akkor is, ha a fizikai térfoglalás már rég megtörtént. Ha nagyon kegyetlen akarok lenni, azt mondhatnám, azon túl, hogy az emberek ezzel kompenzálják azt, hogy nem bírják magukat otthon érezni, többnyire semmi haszna nincs. Valójában arról lehet szó, hogy azáltal, hogy az emberek azzal veszik magukat körül, ami visszatükrözi őket, azzal teremtenek maguknak otthont. Vagyis fontos dolog ám ez a térfoglalás.

Nem mindegy viszont a szimbolikus térfoglalás minősége. Székelyföld bejáratánál elhelyezett 18 négyzetméteres táblák minősége elborzasztó és őszintén bízom benne, a romániai magyaroknak nem ilyen minőségű visszatükrözésre van szükségük.

Nagy, közhelyes, giccses, üres, hiányzik belőle minden elegancia – erre mondják a székelyföldön: olyan csiricsáré romános.

Székelykapu. A teteje le van vágva, teljesen diletáns kivágás, semmi kompozíció. Alatta aránytorzulással, dekupáltan egy népviseletes pár, orbitális közhely. A táj, értem én, de hogy jön ebbe a kompozícióba? Aztán maga a deskripció arányaiban kicsi felületen fullasztóan tömött, semmi struktúra, mintha minden szó oda lenne dobálva, nagyon aránytalan, rossz hangulatú. Túl sok minden, túl kevéssé kidolgozva. Teljesen amatőr.

Mi az a brand, amit ezzel kommunikálunk? Hogyan épül fel, melyek az elemei, hogyan néz ki a célcsoport? Milyen jelentésátviteleket használunk? Biztos indokolt az etnikai elemekben való tobzódás, nem elég intelligensen utalni, érínteni? Miért nincs logó? Szlogen? Gondolt valaki arra, mit üzen ez a tábla azoknak, akik most jöttek a holdról? Vagy a románoknak? Vagy a némi szépérzékkel rendelkező akárkiknek? Integrált ez az akció más imázs akciókkal? Brrr.

Nem akarok moralizálni, de nagyon dühít, hogy megint azt kommunikáljuk magunkról, hogy diletánsak vagyunk. Igérem nem fogok erdélyi magyar témákkal foglalkozni a blogomban, mert pont ezek elől menekülök ide. De, ahogy a viccben: csak azért telefonálok, hogy szóljak, ehhez semmi közöm. Vegyük le, cseréljük ki, legyen elég a politikai designból.

[kelemen]

P.S. Kreatív konyha, ugyanebben a téméban: itt.

30 válasz: “Politikai design”

  1. Jánossy Alíz

    Ezt az írást az összes székelyföldi regionális-, heti-, napi-, önkormányzati, izé-mizé újságban le kellene közölni. Lássák, olvassák! Mert, amikor egy-két alkalommal szerényen szóvátettem a jelenséget, az illetékes Főszékelyek, Lófők, meg egyebek, aszonták: “Ne kekeckedj!” De valóban, ami ott van, az már több, mint vizuális szennyezés.

    Tengermély tiszteletem: Jánossy Alíz

  2. Fodor

    Ha már szépérzékről és a minket körülvevő dolgokról mesélsz, akkor a székelykaput írjuk legalább rövid u-val helyesen.
    Ha már másban meglátjuk a hibát.
    Szerintem is, ha már raktak ilyen táblát, jobban is összehozhatták volna, de ne az várjon igényességet aki nem bizonyít.

  3. kelemen

    Fodor, köszönöm, javítva. Ez a szöveg egy hírtelen felindulásból írt gyorstüzelés, most már máshogyan fogalmaznám meg az egészet. És okoska, figyelj arra mit mondok, nem arra ki mondja.

  4. Pherents

    Véletlenül bódorogtam a transindex oldalára, kb havonta fordulok meg ott.Azonnal leolvadt a fülzsírom amikor szép szemeimet erre a székejfőd táblára(?) vetettem. Mi a rák ez a nagy rohatt igénytelenség itt mifelénk?
    Az ehető design nem pénz vagy idő kérdése hanem gyomorból jön. Nem hiszem el hogy ennyi tud kipöccenni azoknak az embereknek az agyából akik ezeket a dolgokat elkövetik. Ezt a fontot használni a 21. században a barbár veresnyakuság netovábbja.És mi van ezzel a rút tévéantenna szimulátor bannertartóval?
    Súlyos, súlyos és hát sajna székely.

  5. M!

    Amikor a történelmi Máramaros területére érsz egy hatalmas, az út fölé magasodó román, fa kapu fogad. Tábla azt hiszem csak jóval később és bennebb hirdeti, hogy megérkeztél. Valami ilyesmit is lehetett volna, lehetett volna (ön)kifejezni az üzenethordozó anyagával (mondjuk fa, ha már egyszer…). És az a baj ezzel a táblásdival, hogy tökéletesen beleolvad a környezetbe, nem emel ki semmit. Akik autóval elhajtanak mellette szinte észre sem veszik. Ezért kár volt.
    Az etnikai hangsúlyokat én sem értem, de gyanítom, hogy e mögött a tábla állítási láz mögött sajnos nincs sem üzenet, sem gondolatok, se semmi olyasmi, hogy a tranzit megyén áthaladók álljanak meg és nézzék meg a helyi értékeket, csupán annyi van mögötte, hogy mi megmutattuk, fiúk. Hát, meg.

  6. Fodor

    Mondtam már teljesen egyetértek a szöveg tartalmával. Csak külsőségekről lévén szó, megjegyeztem, magunkkal szemben is legyünk igényesek, főleg ha hasonló dolgot kritizálunk.
    És nem azt néztem ki mondta, elhiheted.
    Ezért remélem nincs harag.
    Mély tisztelettel

  7. kelemen

    Fodornak :)

  8. kb

    Bevallom őszintén, az ötlet első hallásra jónak tűnt, s most is annak tűnik, de a kivitelezés? Hát igen. De miért is lenne ez baj? Mit is látunk, ha elhagyjuk a táblát? Tisztelet a kivételnek, de én általában a következő dolgokkal találkozom: gondozatlan sáncok az esetleges járdák mellett, a néhol pontra tett utcafrontok mögött a jó isten tudja csak mivel foltozott melléképületek, kétes tisztaságú tákolt standokon kürtős kalácsot vagy kenyeret árusitó néni-bácsi-lányka-legényke. Itt-ott az Árpy, Zoly, Andy, Mony akármilyen vállalkozását hirdető valamilyen valami. Igénytelenség, és ötlettelenség, olyasmik, amik nem biztos, hogy csak a pénzen múlnak. Ja, a kedvenceim a “hómméd” településnévtáblák, bizony van közöttük jónéhány “figyelemre méltó”- s ha azokban a falvakban nem került egy személy, aki a nevetséges vacakot a kukába dobja, akkor miért nem maradhatna ott és úgy ez a mostani produkció is.
    Végülis csak a valóságot mutatja: látjátok feleim szümtükkel mik vogymuk? Hát ezek és ennyik…

  9. kövi sára

    A székelykapu mögött tipikus szekler táj: jobbra se lejt, balra se lejt: abszolút selejt. Hozott anyagból dolgoztak? Az MTI honlapjárój töltötték le a képet?

  10. kövi sára

    Elnézést, helyesbítek: jobbra lejt. Tehát csak relatív selejt.

  11. zs

    Remélem, mire hazaérek, ez a tábla nem fog fogadni az út mentén. Valószínű már csak a románokban vagy egy villámban bízhatok, az ugyan nem valószínű, hogy azok, akik állították lecserélnék valami kevésbé idétlenre. Az egész a falusi polgármesteri hivatalok a 90-es évek közepén által megrendelt kártyanaptárak “minőségét” hozza.
    Régebb is volt hasonló próbálkozás, a táblaállítás szükségessége ugyancsak választások előtt vált égetővé. Akkor az út menti bozótok mögött megbúvó kis székelykapura erőszakoltak fel egy táblát, ami a legrondább kék alapon sárga írással okozott hasonló esztétikai élményt, mint a mostani “mű”.

  12. pazs

    Kedves Attila,
    gyakorlatilag egyetlen szavaddal sem értek egyet abból az eszmefuttatásból, ami a szimbolikus térfoglalás – és egyáltalán a szimbolikus gesztuspolitika – haszontalanságát illeti. Sőt, megrögzött konzervatívként, pont az ellenkezőjét gondolom.
    Viszont minden egyes szavaddal egyetértek, ami a térfoglalás minőségét illeti. Ez egyszerűen borzasztó, a lélegzetem elállt az iszonyattól, amikor megláttam ezt a(z anti)reklámpannót. Őszintén szólva, ennyi innovatív érzékkel rendelkező emberek kezébe nem szívesen tenném le a székely önkormányzatiság sorsát. Katasztrofális.

  13. cs

    ez a táblaállítási, mellveregetési és mi megmutatjuk mánia még a feudális korból maradt meg. manapság csak az számít, ami jólétet, kényelmet és pénzt hoz.

    ettől eltekintve a botrány talán a legjobb reklám – ekkora nyilvánosságot nem kapott volna másképp az, hogy székelyföld turistákat vár, csak ezzel is kell tudni élni.

    ebben az esetben többet ért volna egy tudatos “székelyföld márkanév” építés, egy okosan kigondolt reklámkampány Budapesten, a román tengerparton, Moldvában vagy akár Bukarestben is, tévéadókon és bérelhető reklám-felületen, mindenhol a potenciális túristák nyelvén – hogy értsék az üzenetet. de ugye ehhez szakik kellenek és pénz, ami pedig nincs.

    a minőséget én sem kritizálnám helyedben, amíg nem tudok mércét felmutatni. de tény az, hogy nem profik munkája – jobbat is lehetne.

  14. zsenge

    Ezzel a táblával rengeteg gond van, de ezek közül csupán a kisebbik az Attila által emlegetett, mindenfajta koncepciót, brandépítést és marketing gondolkodást nélkülöző, igénytelen vizuális megjelenés.

    A legnagyobb baj talán az, hogy állítói megvalósításként próbálják feltünteni a felállítását. Ha ’90-ben jelenik meg ez a tábla, fegyvertény lett volna – 2007-ben gesztusnak kicsinyes, viccnek humortalan, gyakorlati jelentősége pedig nulla mínusz a bekerülési költség.

    Igaza van Attilának, hogy a térfoglalás táblákkal való jelzése fontos. De a táblahelyezés önmagában még nem térfoglalás!!! Az az idő már elmúlt, mikor valami attól lett a miénk, hogy kitűztük rá a zászlónkat – nem a táblák teremtik az identitást, hanem meglévő identitást fejeznek ki. Székelyföld akkor lesz a „miénk” (kik is ez a mi? magyarok? székelyek? erdélyiek?), amikor Székelyföld valami markánsat fog jelenteni, mikor ez a név külső szemmel is egy – bármilyen értelemben vett – minőséget fog magában hordozni. Székelyföldet nem táblákkal, hanem gazdasági, kulturális, életmódbeli perspektívákkal lehet megteremteni, magunkévá tenni – ennek a legfrissebb példája a zseniális Munkácsy kiállítás.

    Ha marketing szempontból tekintünk erre a förmedvényre, akkor természetesen ezer sebből vérzik a dolog – de azért nem érdemes ezen végigmenni, mert ez nem erről szólt. Politikailag kitehetővé vált a tábla, hát kitették. Ha majd a hátsó felük is kitehetővé válik, vajon gondolkodás nélkül azt is kiteszik?

  15. Árus Zsolt

    A legijesztõbb ebben az egészben színvonaltalanságon is túl a koncepciótlanság. Fényesen mutatja, hogy 18 év eltelt, de az RMDSZ-nek ötlete nincs, mit kellene kezdeni a Székelyfölddel, s még bár picinyke lelkiismeret-furdalásuk sincs e miatt, büszkén feszít még az országos elnök is eme förmedvény mellett. (Apró adalék, hogy állítólag a megye minden bejáratához akarnak ilyet tenni, s meg sem fordul a fejükben az, hogy Székelyföld nem ott kezdõdik s nem ott végzõdik.)
    Pazsnak mondom megnyugtatatásképpen (?), hogy a táblaállítók nem is igazán igyekeznek az önkormányzatiságot megvalósítani. Az a másik oldal.

  16. kb

    Kedves cs!
    Ha szabad kérdeznem mégis milyen feudális kor mániájának maradványárol szóltál? Végülis nem fontos…
    S ha már a Munkácsy-kiállitásról esett szó – van akinek a kiállitás tetszett, volt szerencsém olyan személyekhez, akiknek a tárlatvezető angol nyelvtudása, a divatos szemüvegkerete, a “vonalvezetése” vagy épp a mellékhelység, a környéken szokatlanul igényes kivitelezése tetszett leginkább – talán ezek együtt, s még sok egyéb aprósággal hozzájárulnak ahhoz, hogy ne legyen szükség ilyen táblákra, s a táblaállitgatós bácsik is inkább lekaszáltatják a gyomot a villájuk előtt, s helyét beültettetik virággal, vagy esetleg szabad pillanataikban épp ők teszik mindezt.
    Megfellebbezhetetlen tisztelettel, kb.

  17. kelemen

    Felengedtem Árus Zsolt hozzászólását, hogy ne legyek kicsinyes. De jelzem, ez lesz az utolsó olyan hozzászólás itt, ami napi politikáról szól. Dícsérni, gyalázni valamelyik politikust ne itt tessék.

  18. Jámbor Ferencz

    Kb. úgy néz ki a tábla, mint a 89 előtt gyártott hazai 100 g-os csokitábla, mely a csomagolásnál kompozíciós csúszásban szenvedett, hogy alól azt a jól elkülönülő kéket ne is említsem. Aztán gondok vannak az írástípus megválasztásával is. A Nap és Hold teljesen elütnek egymástól, és ketten együtt a táblától. A bukaresti designer srácok meg valószínűleg jót röhögnek ha látját.
    Arról már nem is beszélek, hogy az egészet el lehetett volna készíteni fából, de biztos nem találtak fafaragókat Székelyföldön. Szerintem annak is utána kellene nézni, hogy kinek az érdekeltségi köréhez tartozik a reklámcég, aki kivitelezte ezt a szocreál förmedvényt?

  19. kesztió

    Javasolnám az MPSZ-nek vagy a SZNT-nek a rivális Székelyföld-tábla minél hamarabbi felállítását, teszem azt, az út másik oldalára (ezúttal szabályos távolságra természetesen, hogy az útügyisek ne tudjanak belekötni).

    Ajánlott színek: Székely Hőseink hazájukért elhullatott piros vére a fehérbe öltözött ősi tájon, háttérben az örökzöld fenyves.

    Mindenképp szerencsésebb kompozíció – kromatikai szempontból legalábbis… :P :P:P

  20. dlaci

    Valóban borzasztó a tábla. Vagy arra gondoltak, hogy a negatív reklám is reklám? Ha már valamit üzenni akartak volna, akkor elég lett volna kiírni, hogy Székelyföld és kész. Kompozíció? Nem tudom ki tervezte az egészet, 1-2 dolog hiányzik a tábláról: 1 õzike, 1 szonda és talán 1 repülõgép is elfért volna a kapu alá, mögé. Remélem, hogy nem ugyanilyen lesz a többi “bejárat” is.

  21. Ophelia

    Attila, ezek szerint on nem jart sem Walesben, sem Skociaban, sem Cornwallban…ugyanis a sokkal civilizaltabb skotoknak es walesieknek, corniaknak is van igenyuk arra, amit on egyfajta vizualis, kisajatito terfoglalaskent fog fel. Ezeknek a tortenelmi regioknak a bejaratanal utakon, autopalyakon ativelo oriasi feliratok jelzik az arra jarokkal, hogy a tortenelmi Wales, Skocia vagy Cornwall teruletere lepett be. Es tudja, azok a tablak se olyan kulonlegesek, pl. azon kivul hogy “Isten hozta Cymruba” (Walesbe) csak a nagy voros kelta sarkany vicsorit zold alapon…
    Egy kolozsvari bertollnok soha se fogja megerteni, miert van nekunk szekelyeknek igenyunk es szuksegunk erre a tablara. Barmilyen kezdetleges es amator legyen is, vegre felkerult Szekelyfold bajartahoz egy tabla, mely tudatja az erre utazoval, hogy a tortenelmi Szekelyfoldon jar.
    OFF
    Ha mar dilettantizmusrol ir, nem artana legalabb helyesen leirni azt a szot…

  22. kelemen

    Na puff, már nagyon vártam egy ilyen okos tojcsit. Ophelia, ez az én blogom és nem nyelvművelésről szól, hanem designról, nem újságcikk, nem kimódolt politikai állásfoglalás — ebben a nyelvezeted alapján úgy látom te jobb vagy nálam. A gond a táblával h nem jelöl semmit, nem funkcionális mint tábla. Ronda a vasaló, de legalább nem működik. Tehát nem alkalmas az alapvető szerepére sem és még nem beszéltünk a többi, még csak meg sem fogalmazott feladatáról. Ez nem politikai kérdés, ez design és marketing. Ez a tábla tojcsikám nem tudat semmit, csak azt, hogy aki felkérte azt, aki tervezte, az nem tudta mit is akar a politikai feszítésen kívük. Történelmi Székelyföld címkét ragaszt ki, de csak éríntőlegesen tudja, mi a történelmi Székelyföld.
    OFF
    Ja, az ékezeteket kitehetted volna.

  23. kesztió

    Kedves Ophelia,

    Úgy látom, tisztáznunk kell bizonyos dolgokat.

    Attila magát a táblás térfoglalás gesztusát is nem kis szkepticizmussal, sőt, cinizmussal kezelte, de a fő kifogása az aktus minősíthetetlenül dilettáns színvonala volt.

    Nos, jártam én is Wales-ben, tudom, hogy enyhén nacionalista és időnként promitívbe hajló emberek is lakják (láttam pl. lefestett kétnyelvű helységnévtáblát!), de azért lécci ne hasonlítsuk az ottani vizuális kultúrát a székelyföldivel. Az ottani gyerekek, ha nem is mennek el egy képtárba, de legalább a walesi csodálatos épületek, architektúra, színvilág bűvöletében nőnek fel.
    Nálunk pedig? Az amúgy sem nem építészetéről, környezettudatosságáról híres vidék kommunizmus által megcsúfolt városait, sivár, koncepció nélküli bérháznegyedeit látják, a másodrendű tantárgynak degradált, elfuserált rajz- és vizuálisnevelés-órákon pedig mindenről szó van, éppen csak épp tudatos látásról és szépérzékfejlesztésről nem. Ne csodálkozzunk tehát, hogy a székelyföldi elöljárók közül senkik nem tette szóvá, hogy a pannó, amire annyira büszkék, valójában egy fos, egy vizuális hulladék, egy minősíthetetlenül dilettáns förmedvény.

    És ez csak egy kicsi szegmens abból az igénytelenségi masszából, ami a székelyföldi népeket jellemzi. Kövezzetek meg érte, de tudom, miről beszélek, életem első 18 évét ott töltöttem.

    Úgyhogy sajnos Attilának nincs igaza; ez nem pillanatnyi elmezavar, nem félreértés, nem tévedésből kommunikáljuk, hogy dilettánsok vagyunk, a táblának így és ott a helye. Mert ez a tábla vagyunk mi… Sajnos.

  24. Aaron Balazs

    Kesztio, Ophelia, Attila
    (bocs az ekezetek hianya miatt, de sajnos most nincs)

    nem tudom, hogy miert erdemes hasonlitani magunkat a walesiekhez? Szerintem a gond az, hogy ez az egesz tabla sztori egy nagy giccs, viszont ha arra gondolunk, hogy miert raktak ki (valoszinu reklamot akartak maguknak) akkor a celt elertek… Ha jol szamolom akkor csak ezen a blogon mar ez a 24. komment erre a temara. Nem tudom milyen reach-re szamitottak, de szerintem ez mar itt nagyon jo. Nem beszelve a multheti roman sajtoban megjelent cikkekrol es teve hirekrol…

    Ami a walesi hasonlatot illeti. Sajnos nem voltam meg walesben, de nem hiszem hogy vizualis kultura szempontjabol sokkal jobban allnanak az ottaniak mint mi. Eleg csak nehany olyan nevre, meg varosra gondolni mint, Kos Karoly, Csontvary, Munkacsy, Andre Kertesz, Brassai. Ha pedig varosok, akkor pl. Kezdivasarhely, Marosvasarhely, Gyergyoszentmiklos nehany amit emlithetek. Persze az ottani epuletek olyan allapotban vannak amilyenben, de akkor is lehet beloluk egy kis “dizajn” tudast meriteni. Ha pedig mindenkeppen szekely dizajnt akar az ember latni, akkor ott van az Orban Balazs fele Szekelyfold Leirasa, egesz jo kepekkel illusztralva.

    Duhongenek meg egy kicsit, de igazabol nem latom ertelmet, mert a tabla csak ott fog maradni. Viszont, ha majd egyszer valakinek eszebe jut, hogy tudatosan Szekelyfold Brandet epitsen, akkor javaslom, hogy irjon ki egy palyazatot, hivjon meg nehany ugynokseget a pitch-re, es utana valogasson kedvere. Viszont jelzem, hogy ennek alapfeltetele, hogy tudjuk mit akarunk.

    Mellesleg a bukaresti dizajnerek tenyleg szetrohogik a fejuket…

  25. kesztió

    Áron,

    Menj el kérlek elvileg akármelyik walesi városkába. Nézd meg, gyakorlatilag minden épület belesimul a város architektúrájába; giccses, hivalkodó, nem odaillő épületet talán egyet sem fogsz látni. Az emberek ti. megszokták, hogy ez így van rendjén; általában az Egyesült Királyságban még a bevándorlóknak is természetes, hogy a jellegzetesen visszafogott brit stílusban húzzák fel lakóházaikat, ha nem akarnak köznevetség tárgyává válni.

    Utána vess egy szakmai pillantást Székelyföld két gyöngyszemére, Kézdivásárhelyre és Udvarhelyre, ugyebár ez a két város, ahol elméletileg a legtisztább formában maradt fenn a jellegzetesen székely városkép. (Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda még mindig szocreál betontenger, így is fognak maradni, Gyergyószentmiklós pedig már startból szürke, kopott, igénytelen kisvároskának indult, ugyebár.) Csodáld meg a fellengzős, de annál szegényesebb kivagyiságot, az összevissza festegetett épületeket, a minimális tipográfiai meg esztétikai érzéket mellőző cégtáblákat, illetve utóbbiban a tömény giccset sugárzó szoborparkot. És mindjárt rájössz, ki hogy is áll a vizuális kultúrával…

    Csontváryval, Kertésszel, Brassaïval stb. érvelni pedig legalább annyira nevetséges, mint a nemzetközi tantárgyolimpikonok eredményei alapján megítélni az átlag romániai fiatal tudását, vagy a román vízilabdázók sikerei alapján arra következteni, hogy nálunk a lakosság körében bevett szokás pénzt, időt és energiát áldozni uszodára, s úgy általában sportra és egészséges életmódra.
    Másrészről Finnországban például nem juthatsz hozzá igénytelen dizájnú vagy giccsesen megtervezett használati tárgyhoz (legyen szó bár egy banális kávéscsészéről is), mert olyasmit egyszerűen nem hoznak forgalomba. Annak ellenére, hogy nekem legalábbis nem ugrik be egy szál híres finn festő vagy fotográfus sem (neked lehet, te szaki vagy. :D )

    És hogy a táblával elérték volna a célt? Hát köszönöm szépen ezt a „sikert”, éghet a pofánk a székelység nevében. Ilyen alapon már egyszerűbb lett volna, ha valamelyik RMDSZ-vezér pirosfehérzöldre bodypainteli magát, alsógatyában ugrándozik a parlament lépcsőin, és székelyföldet népszerűsítő szórólapokat osztogat. A hatás ez utóbbi esetben sem maradt volna el, sőt. :D

  26. Jánossy Alíz

    Kesztió

    egy kis helyesbbítés: Gyergyószentmiklós startból NEM indult egy “szürke, kopott, igénytelen kisvároskának”. Hogy sajnos 100 év alatt azzá vált, más kérdés. De ettől még mindig a főtere a jellegzetes örmény építkezési jegyeket viseli, és mint olyan kurriózumnak számít. Ez viszont nem tartozik a blog-gazda által felvetett témához. Ellenben az igenis hozzátartozik, hogy olyasmiről ne alkossunk markáns véleményt, amit nem láttunk, ahol nem jártunk, amit nem ismerünk. Szívesen látlak Gyergyószentmiklóson egy kis városnéző sétára, és biztos vagyok benne, hogy utána más lesz a véleményed.

  27. kesztió

    Tavaly ősszel hetente jártam fel Gergyószentmiklósra, így a várost elég jól ismerem. Az mondjuk OK, hogy a főteréről elhamarkodottan alkottam véleményt, és bizonyára nem figyeltem fel a jellegzetességekre, amik szürkeségében is egyedivé teszik. És azt is elismerem, hogy egy város szépségének, jellegzetességének megítélése részben szubjektív kérdés.

    De azért ne legyünk elfogultak. Valóban, ha pl. Baróthoz hasonlítjuk, Gyergyó főtere különlegesnek nevezhető. De Segesvár, sőt még Kézdivásárhely, vagy akár Dés után is inkább tűnik amolyan színtelen-szagtalan, hétköznapi helynek, mint egy markáns arculattal rendelkező városkának.

    Vitán felül áll, persze, hogy ebben nagyrészt a mostani városkép alakítói is oroszlánrészt vállaltak/vállalnak. No comment, amikor a jelenlegi elöljáróknak csupán kopjafaállításra meg rovásírással feliratozott szemeteskukákra (sic!) terjed ki az agyuk.
    Persze, ez a lényegen nem változtat. Ha a városból próbálod megítélni lakóinak igényességét és vizuális kultúráját, igenis lehangoló következtetésre juthatsz. És bizonyára nem teljesen alaptalanul…

    Elnézést kérek a bloggazdától a téma eltérítéséért, de úgy érzem, a leírtaknak a táblaállítási jelenség szempontjából azért van némi relevanciájuk…

  28. cs

    kedves kb, a tablaallitasi maniat illetoen: a tablak nem valtoztatnak sokat a valosagon. sajnos a tablaallitasi, megemlekezesi akciok kepezik a kulturalis elet nagy reszet, jelenleg is. ez mind szep es jo, a gond vele csak az, hogy konkret valtozas keves, a tabla egyre tobb. nem mintha nem lenne eroforras es lehetoseg valtoztatni, de a dominans korosztaly ertelmisege ebben nott fel es kepzettsegebol, meglatasaibol ennyire telik.

    a nyelvi, kulturalis elszigeteltseg, bezarkozas, korbefalazas egyre erosebb. szerintem tobb iranyba is nyitni kellene, szembenezni a valossaggal, es a foldrajzi, politikai, gazdasagi adottsagokhoz alkalmazkodva, azokban helyet formalva es azokat kihasznalva kellene a jovot elkepzelni es nem egy tablakkal es falakkal korulvett utopikus szerkezetben. az autonomia / fuggetlenseg is nyitast kellene jelentsen es nem fokozottabb elszigetelodest.

  29. kesztió

    Ejha, ismétlődik a történelem. Igaz, ez utóbbi látszólag sikersztori.
    Elfogadtatták az aranyosgyéresi háromnyevű helységnévtáblát, sőt, ki is tették. El kell ismerni, tényleg nem mindennapi lobbimunka húzódik meg mögötte.

    De az már tényleg senkit nem zavar, hogy a tábla minősíthetetlenül silány?! Tényleg ennyire igénytelenek lennénk? És még én vagyok a rosszfiú, aki szóvá teszem az egészet?

    http://szabadter.wordpress.com/2010/03/24/helysegnevtablan-sirkovon/

  30. kesztió

    http://szabadter.wordpress.com/2010/03/25/helysegnevtablan-reloaded/
    javított változat, lénygében ugyanazokkal az érvekkel, de visszoafogottan, ésszerűbben…