Kis ázsiai melankólia

Bár Hitoshi és Hiiragi nagyon különböztek egymástól, mindketten természetesek voltak, viselkedésükben nem volt semmilyen mesterkéltség vagy hátsó szándék. Úgy nevelték őket. Csak az ilyen vonással megáldott emberek képesek arra, hogy zsebkendóbe csavarjanak egy kis csengőt.

Hiiragi Yumiko iskolai egyenruháját hordta. A lány halála után kezdte viselni az iskolában, pedig a fiúknak uniformis sem volt kötelező. A szülők mindkét részről sírva könyörögtek Hiiraginak, ne vegye fel többé. Azzal érveltek, Yumiko sem szeretné őt szoknyában látni. De a fiú nem törődött velük, csak kinevette őket. Amikor rákérdeztem, szentimentalizmusból hordja-e, azt válaszolta, nem.
- A tárgyak csak tárgyak, a halottakat nem hozhatják vissza. Viszont jobban érzem magam tőle.
- Örökké viselni fogod? – tettem fel a kérdést. Komoran csak annyit mondott: – Nem tudom.
- Nem vettek szájukra az iskolában? Nem tesznek megj egyzéseket?

- Nem, már ismernek engem. Ismernek, és tulajdonképpen még szimpatikusnak is tartják a választásomat. A lányok megőrülnek értem. Talán azt gondolják, ha szoknyát merek felvenni, jobban értem őket. Elnevettem magam. – Akkor ez csak jó neked! – Akávézó üvegfalán túl lázasan jöttek-mentek a vásárlók.

Aznap este olyan derűs nek tűnt az egész áruház; akkor tették ki a kirakatokba az első tavaszi modelleket. Most értettem meg az ő matrózblúz a és az én szabadidőruhám közötti összefüggést. Mindkettő ugyanazt a célt szolgálta. Én nem voltam olyan hóbortos, mint Hiiragi, engem kielégített a kocogás. Hiiraginak nem felelt meg a konvencionális megoldás, ezért választotta a szoknyát. Nem akartunk többet, csak életet lehelni összezsugorodott lelkünkbe, elterelni figyelmünket, és múlatni az időt.

Az utóbbi két hónap alatt mindkettőnk arcán új kifejezések jelentek meg. Akkor vágtunk grimaszokat, amikor veszteségünkre gondoltunk. Harcoltunk ellene, mert a fájdalom mindig eszünkbe juttatta, hogy egyedül maradtunk a sötétségben.

szövegrészlet: Banana Yoshimoto. Konyha. Trivium kiadó. 2003
illusztráció: http://comix.co.kr

[kelemen]

Megjegyzések lezárva.